duminică, 31 mai 2009

Sweet-sour Sunday





Prăjitură cu rabarbură

De la cea mai recentă vizită la Jac, m-am trezit cu o plasă plină de rabarbură pusă pe ascuns de mama, în portbagaj... :D
Şi cum de foarte multă vreme nu mai mâncasem aşa ceva, am decis să fac ceva cu beţele alea acrişoare pe care nu ai da doi bani... Oricum, nu demult îl urmărisem pe Jamie Oliver gătind ceva desert cu rabarbură, aşa că am zis să mă dau mare la bucătărie :))
Scuze că nu am reuşit să fac mai multe fotografii cu making-of - ul, dar e cam dificil să ai mixerul sau lingura de lemn într-o mână şi în cealaltă aparatul foto... Hmmm... poate ar fi trebuit să folosesc trepiedul şi să o las pe Sety să declanşeze :))










Şi dacă am reuşit să vă produc o mică revoluţie a papilelor gustative şi a glandelor salivare cu prăjitura asta dulce-acrişoară cu rabarbură, atunci nu pot decât să mă bucur...
Bănuiesc că poate vreţi şi reţeta, deşi e plin netul de ele...
Aşadar, faceţi o incursiune de jaf şi prpdpciune prin bucătărie şi cămară şi faceţi rost de:
  • 10 oo (a se citi ouă)
  • 6 linguri cu făină
  • 10 linguri cu zahăr
  • 1 legătură tulpini rabarbură
(eu am mai adăugat listei nişte zahăr vanilat şi puţină scorţişoară măcinată)
  • Rabarbura se curăţă de coajă şi se taie în bucăţi potrivite
Materia-primă se împarte astfel:
  • 6 albuşuri într-un vas
  • toate gălbenuşurile în alt vas
  • 4 albuşuri într-un alt vas
Cele 6 albuşuri se bat spumă ţapănă cu 3 linguri de zahăr.
Gălbenuşurile se freacă cu 3 linguri de zahăr (eventual + zahărul vanilat) şi se adaugă peste albuşurile spumă, amestecând încet, de jos în sus (ca să nu se lase spuma de albuşuri), adăugându-se treptat făina.
Compoziţia astfel obţinută se toarnă într-o tavă cu marginile înalte, în care înaintea prealabilului aţi pus hârtie de copt.
Bucăţelele de rabarbură se tăvălesc cu neruşinare prin făină (pentru a nu se da la fund) şi se împrăştie uniform pe deasupra compoziţiei din tavă.
Având dinainte cuptorul încins bine, se pune tava la copt până ce blatul capătă o culoare aurie.
Între timp, cele 4 albuşuri rămase se bat spumă, cu 4 linguri de zahăr, compoziţie care va fi turnată peste blatul scos de la cuptor (presărând peste tot şi o liniuţă bună de praf de scorţişoară... după gust), după ce acesta va prinde culoarea aurie.
Se reintroduce la cuptor încă aprox. 10 min până ce şi albuşurile de deasupra se bronzează fain.

Gata... ata ete :D
Acum, doar răbdare să se răcească pentru a o putea tăia (asta doar dacă rezistaţi tentaţiei să nu vă daţi la ea cât este încă în tavă :D ).

Pohtă bună! :)

6 comentarii:

  1. Totul este super!

    Insa... ce este *rabarbura*?

    Sa continuati, este apetisant,
    decorativ si plin de umor reusit!
    Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-e foame:) cred ca e o planta acrisoara ,am mai auzit de ea, nu stiu cum arata. se face prajitura cu tijele acestei plante.

    RăspundețiȘtergere
  3. cam aşa arată http://images.google.ro/images?hl=ro&q=rubarba&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

    RăspundețiȘtergere
  4. Despre rubarba este vorba...într-adevar se folosesc tijele,sunt de culoare verde cu roz si sunt acrisoare.Ce coincidenta!!!am cules ieri,cade bine reteta,mersi Dan,o sa încerc sa o fac,ultima oara am facut o tarta cu rubarba si mere,delicios!zi buna!:-)

    RăspundețiȘtergere
  5. nu te-ai abtinut..te-ai izolat pana ai terminat-o toata..credeam ca glumesti..felicitari,bubulino!arata de milioane,tenteaza de "catralioane",sa dau in damblageala de copil flamand.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am facut prajiturica cu rubarba azi,am reusit-o,e un deliciu,mersi mult de tot,Dan!

    RăspundețiȘtergere