luni, 13 octombrie 2008

Da' io ce-am făcut?

Am primit un mail... ei şi ce... veţi spune...
Da' eu nu sunt încă pregătit să primesc astfel de mailuri :)
Iaca acilea despre ce e vorba... (numele expeditorului - băiat - nu îl voi divulga aici, dat fiind că public corespondenţă... )

Buna ziua, Ma numesc ________ , am 17 ani si sunt din Cluj Napoca. As dori sa va intreb daca si cum as putea colaboram la niste poze frumoase, eu semnand un "model agreement". Mentionez ca sunt model, am colaborat cu mai multe agentii de modeling, in prezent fiind la Transilvania Fashion. Am avut mai multe photoshootinguri si diferite prezentari de moda pt.diferite branduri nationale si internationale printre care si Calvin Klein, United Colors of Benetton, Energie, Sprider, Terranova, Calliope, Freezone. Cu dorinta de a colabora cu dumneavoastra va asigur de intreaga mea consideratie. In cazul in care agreati propunerea mea va rog sa ma contactati.

Ziceam că nu sunt încă pregătit să accept astfel de colaborări...
Da, puteţi sări să îmi spuneţi "da' cum de refuzi o astfel de colaborare... posibilitate de a-ţi face un portofoliu, bani, (re)cunoaştere... etc etc"
Simplu: nu am nici tehnica nici logistica necesare unei astfel de colaborări făcute dacă nu ca la carte şi profesionist, măcar omeneşte şi decent. Iar eu nu sunt genul care să ia una bucată persoană de sex masculin sau feminin pe post de fotomodel sau fotomodeală, şi să se apuce de încropit una bucată şedinţă foto (fotoşuting) pe cine ştie unde, doar de dragul de a capta pe senzor un trup mai mult sau mai puţin îmbrăcat, mai mult sau mai puţin sexy, pentru a ieşi în lume (la produs... bani şi faimă) cu un astfel de portofoliu.
Să nu credeţi că aş pune cumva în umbră sau că iau la mişto sau în derâdere faptul că există persoane serioase care fac cu adevărat colaborări foto cu modele şi fac o treabă excelentă şi scot bani frumoşi şi munciţi pe bună dreptate... sau că aş ironiza în vreun fel expeditorul mailului... DELOC... omul e de bună credinţă, îmi spune că e dispus la o asemenea colaborare, chiar îi mulţumesc că s-a gândit (şi) la mine (i-o fi plăcut ce fotografii ştiu să buchisesc)... nimic nelalocul său...
Doar că... vorba lui Dinescu - prin glasul lui Pittiş - Sunt încă tânăr...






Eu doar buchisesc, sunt mic... trebuie să mai cresc şi să îmi înfrâng timiditatea (fotografică) pentru a putea să mă apuc de făcut fotografii cu oameni. Eu, deocamdată, mă simt mult mai în elementul meu fotografic (ca peşte în apă ce sunt), colaborând cu plante, gâze, animale, clădiri sau colţuri de natură... ce să fac... ăsta-s io... roşesc foarte repede şi mă pierd când trebuie să fur câte un suflet de om pe senzorul aparatului... abia dacă pot să fur pe neobservate câte un chip... Dar poate odată şi odată apuc să mă tratez... cine ştie... sau măcar să citesc (şi) cartea asta...
Deci, dacă există printre cititorii acestui post doritori de asemenea colaborare, vă pot transmite adresa de mail a fotomodelului masculin şi mai departe vedeţi voi ce iese.


6 comentarii:

  1. hahaha...Dan, te-a prins la stramtoare...e de admirat cum ai analizat situatia, cu bun simt si cumpatare, multi altii ar fi sarit la fileu macar de dragul banilor, in general se platesc sume frumoase pentru sedinte foto cu model. Parerea mea e sa incerci intr-o zi cand te vei simti in largul tau sa faci si portret. Nu cum fac altii, nu cum sunt in reviste, pur si simplu sa vezi omul din fata ta in felul tau unic. Mai ales sa oferi subiectului tau posibilitatea sa fie relaxat, ochii sa reflecte gandurile, gesturile si mimica sa fie naturale...vei fi uimit de rezultate. Eu asa lucrez intotdeauna cu subiectele (vezi ca nu spun modele) si 70% din cazuri sunt multumita de rezultat. Sunt oameni, nu modele, nu manechine, au o lume interioara care trebuie sa o aduci la suprafata, o lume de vise, de sentimente...Sa faci portret e un demers intim, foarte personal, daca nu ai o perspectiva corecta asupra subiectului si daca subiectul nu se simte in apele lui cu tine ca fotograf magia se duce. In general e bine sa iti permiti luxul de a-ti alege singur persoanele pentru portret sau daca iti propune cineva e bine sa vezi persoana macar o data inainte de sedinta, asta iti da timp sa o studiezi, sa intelegi in ce context e bine sa o fotografiezi, cum sa abordezi sedinta foto. Si e bine sa refuzi frumusetile de 'hartie', care nu exprima nimic, trebuie sa mergi pe profunzime, pe intensitate daca vrei sa iasa ceva bun. Lucrul cu oamenii e dificil, admit, de la lipsa de comunicare la discutiile despre onorariu...dar e fascinant sa faci portret. Eu de fiecare data cand mi se suie la cap nesimtirea altora jur ca ma las de portret si ma apuc de muste moarte si frunze...niciodata nu m-am tinut de cuvant pana acum :-)
    Doamne, cat am vorbit...

    RăspundețiȘtergere
  2. dane, tu esti ironic stiu io :)))

    foarte interesanta analiza si obiectiva. da e bine totusi sa realizezi ca iti trebuie experienta fie ca vrei sa buchisesti pe bani multi in viitor sau in propria gradina. nu are importanta ce, cum unde dar este un exercitiu.
    nu zic ca nu trebuie sa ratezi pe viitor vreo astfel de ocazie, dar trebuie sa iti mentii dorinta de a pune intr-o asemenea balanta lucrurile mereu.

    toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Simona:... Doamne, cât de bine şi fain ai vorbit... Mulţam din inimă de vorbe, sfaturi şi încurajări :)
    @ Octav: of of of... m-ai citit (bine) (şi) de data asta :)) Mulţam şi ţie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Danutz io nu-ti zic de ce scrisesi. Mie-mi placu tare Pitis .... si Ada de la sunete :)
    Asa cu imi pare rau pt Mosu tau si pentru tine :(
    Si tot asa cum mi-ai incantat retina cu ceatza imaginata din cuvintele tale. Aproape ca m-am incalzit cand am citit :)Pacat ca n-ai avut trepied si aparat.
    Scriu ici, ca iar nu gasii colo casuta postala sa las 2 randuri

    RăspundețiȘtergere
  5. Marileno, îmi pare rău... acum am observat că era dezactivată chestic cu comentariile de pe blogu de sunete... am rezolvat acum... se poate comenta şi cânta în strună (sau nu) acolo unde scrie... alte guri, aceeaşi gamă...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi se pare o abordare profesionista si de bun simt. Din pacate multi nu stiu sa spuna nu si accepta tot felul de colaborari, fara sa aiba experienta sau dotarea necesara, iar rezultatul e de obicei nesatisfacator. Si eu as fi facut la fel.

    RăspundețiȘtergere