duminică, 26 octombrie 2008

Brian Dettmer - Autopsia cărţii sau renaşterea artei din artă... (I)

Se pare că în ultima vreme am ce am cu cărţile... deh... (de)formaţie profesională :D
Vă propun, aşadar, ceva interesant legat de acest subiect, ceva ce am găsit pe biblio-blogul unui slujitor al cărţii.
Este vorba de creaţiile lui Brian Dettmer şi viziunea sa artistică cu totul şi cu totul specială asupra conceptului de altered books. Ce presupune acest concept? Răspunsul vine chiar de pe saitul International Society of Altered Book Artists: It is any book, old or new that has been recycled by creative means into a work of art. They can be ... rebound, painted, cut, burned, folded, added to, collaged in, gold-leafed, rubber stamped, drilled or otherwise adorned ... and yes! It is legal!
Aşa, ca teaser, din ce am găsit pe net, voi adăuga aici câteva fotografii cu cărţile sale modificate, dar mai multe puteţi găsi, de exemplu, şi în aceste galerii: 1, 2 sau 3.














Iar aici, puteţi vedea cam cum arată locul unde se nasc aceste creaţii... studioul-atelier al lui Dettmer.
Sunt chiar curios ce mixed-feelings îi încearcă pe iubitorii de carte, privind la ce a putut (re)crea Dettmer... sau ca bibliotecile să găzduiască o expoziţie cu asemenea inedite autopsii culturale... O interesantă metodă de atragere la lectură, de popularizare a bibliotecii, de marketing cultural şi educaţional, până la urmă... o revelare neaşteptată a universului interior al cărţilor către publicul şi non-publicul lăcaşelor de cultură - în general - şi al bibliotecilor - în special...
În limita timpului disponibil, promit să revin şi cu alte articole dedicate acestui concept de altered books.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu