marți, 22 iulie 2008

Radovan Karadžić - update la "Criminalii de război de azi, scriitorii de mâine..."

Scriam aici pe marginea unui film văzut, despre anumite personaje "de negăsit"...
Dar, uite că ieri a fost capturat Radovan Karadzici. Prin ce minune sau întâmplare?
După 13 ani în care toată lumea îl căuta, crezându-se la un moment dat că ar fi fugit în Rusia sau că s-ar ascunde la mănăstirea ortodoxă sârbă Halindar de la Muntele Athos, criminalul de război supranumit psihiatrul măcelar a fost prins; nu a opus rezistenţă, fiind aflat într-o stare depresivă.
Şi dacă ar fi să dăm crezare strategiei conform căreia dacă vrei ca ceva/cineva să nu fie găsit, ascunde-l sau pune-l chiar sub nasul celor care caută, atunci exact aşa a fost şi în cazul lui Karadzici: acesta era bine-mersi în Novi Belgrad, un cartier al capitalei sârbe. Pe lângă activitatea literară pe care am amintit-o în articolul amintit mai sus, medicul nostru psihiatru, specializat în paranoia, practica medicina alternativă la Belgrad, într-o clinică privată, bineînţeles sub un nume fals - Dragan Dabici - , ca tot fugarul şi urmăritul internaţional care se respectă.
Eu zic că creaţia lui literară şi artistică va lua un nou curs de acum încolo... Ăştia de după gratii tind să devină (şi) mai mari scriitori... o fi având şi universul ăsta concentraţionar un efect benefic asupra muzei... vezi Luceafărul huilei

Karadzici înainte



... şi după


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu