joi, 11 iunie 2009

Pe cărări de munte (I) - spre cascada Vârciorog





Profitând de sfârşitul de săptămână prelungit, am luat la picior două trasee din zona Arieşeni-Vârtop; este vorba de Cascada Vârciorog şi Groapa Ruginoasă.

Cascada Varciorog este situata in perimetrul comunei Arieseni in apropiere de localitatea Vanvucesti la o altitudine de 1090 m. Accesul la cascada se face pe un drum forestier aprox. 4 km, direct din DN 75, unde exista si un indicator. Acest drum forestier parcurge mijlocul unui deal dupa care coboara pe valea Varciorogului, urmand aceasta vale cand pe partea dreapta cand pe partea stanga. Dupa aproximativ 200m din soseaua nationala intalnim o bifurcatie noi urmand sa alegem varianta din stanga. Pe tot drumul de-a lungul vaii Varciorog suntem insotiti de marcajul punct galben care duce la cascada. De-a lungul vaii, in primul kilometru, pana la primul podet de lemn (de unde drumul nu mai este accesibil decat cu masini de teren sau vehicule forestiere) sunt construite o sumedenie de case de vacanta si cabane In apropierea cascadei exista si o veche galerie de mina parasita. Pentru frumuseţea ei, zona cascadei, a fost declarată rezervaţie peisagistică. Căderea de apă de la cca.15 m are o singură săritură, săpând la bază o mare scobitură. Valea Vârciorog îşi are originea de sub Piatra Grăitoare (1658m), este o vale tânără cu numeroase rupturi de pantă. Zona protejată are o suprafaţă de cca. 0.3 ha. De remarcat pe acest traseu sunt vechile podete din lemn care traverseaza valea Varciorogului, distanta de la sosea pana la primul podet de lemn este de 800m-1km. Nu exista nici un risc pentru a ne rataci daca urmam apa care ne va duce direct la cascada.


11 comentarii:

  1. ce imbii, mai, dane..poze cu cascada is pe vine?

    RăspundețiȘtergere
  2. păi cum... drumul a fost în amonte şi opririle dese... da ajungem şi la cascadă... prin episodul III :))

    RăspundețiȘtergere
  3. pai ce crezi tu ema, tanar si nelinistit, episoade si epistole, danut nu vrea sa ne dea tot deodata sa ne intoxicam cu superbitati dintr-o data. ie binie se gandeste la sanatatea noastra ca de ochi ne ingrijim singuri heheheh

    frumoase cadre, asteptam si episoadele urmatoare ;) !!

    RăspundețiȘtergere
  4. dc nu m-o invatat mama sa crosetez, pana la episodul 3..mama ei de mama mea!..

    RăspundețiȘtergere
  5. te spun mamei!

    scuze de off topic, dane, dar ii din cauza deselor incercari de pronuntie a denumirii cascadei cu pricina :P

    RăspundețiȘtergere
  6. lăsaţi, lăsaţi, că pe canicula asta nici scamele nu stau pe mine :D
    oftalmologic, sper să nu păţiţi nimic din cauza cadrelor... dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă... ştiţi voi cui :)

    RăspundețiȘtergere
  7. mi'a aparut un cosh din cauza ta, nah! d'al naibii :D

    RăspundețiȘtergere
  8. sperăm să fie într-o zonă mai ferită de razele soarelui... :)) na! :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Eventual pe Valea Varciorogului....na, ca m-a prins si pe mine....
    Frumoase poze,foarte inspirate, capteaza frumusetea zonei.

    RăspundețiȘtergere
  10. valea harciogului toata ziua, prietenii stiu de ce :D

    RăspundețiȘtergere