Noul sediu administrativ al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), din cadrul Palatului "Vulturul Negru" din Oradea, a fost inaugurat ieri, 11 iunie. La înfiinţarea Asociaţiei naţionale, în anul 1956, primul sediu a fost în Casa Presei Libere din Bucureşti, după care, în anul 1960, aceasta s-a mutat într-o clădire de patrimoniu, din centrul Capitalei, la parterul Palatului "Universul".
Aici a fost amenajată o Bibliotecă şi o Galerie permanentă de artă fotografică (singura de acest fel din România), în care lunar au fost organizate diferite expoziţii cu lucrări ale unor artişti fotografi din ţară şi din străinătate. După evenimentele din anul 1989, Palatul "Universul" a fost retrocedat proprietarilor, astfel, în scurt timp, sediul AAFR a fost evacuat şi mutat la Muzeul Sticlelor, din Calea Victoriei. Întrucât această clădire a intrat în reparaţie capitală, în lipsa unei alternative, sediul AAFR a fost desfiinţat, bunurile Asociaţiei fiind mutate la sediul Facultăţii Naţionale de Arte din Capitală. După reorganizarea AAFR (vara anului 2007), prin bunăvoinţa Clubului Fotografic "Nufărul" din Oradea, care a fost de acord să renunţe la unul dintre spaţiile închiriate în favoarea Asociaţiei naţionale, sediul administrativ a fost mutat în Palatul "Vulturul Negru" din Oradea. În acest context, pentru prima dată în istoria Asociaţiei naţionale, a fost încheiat un Contract legal de închiriere a unui spaţiu de 12,40 mp, cu sprijinul Primăriei Oradea, în care a fost amenajat un birou multifuncţional. Noul spaţiu, amenajat cu forţe financiare proprii, cu sprijinul preşedintelui AAFR şi al unor membri creatori din Oradea, dispune de 47 de rafturi speciale de mobilier, care va permite depozitarea bibliotecii, portofoliilor şi arhivei, pe o suprafaţă verticală de 18 mp.
Nu bine se făcu mutarea şi inaugurarea, că şi apăru scandalul... se simte în aer miros de obiective şi body-uri aruncate şi sfărâmate în capetele combatanţilor în numele artei fotografice...
Sînteţi orădean? Vă invităm la un concert de Lăută renascentistă, instrumentul care apare cel mai des în mîinile îngerilor în iconografia religioasă medievală, instrumentul la care “s-au convertit” Sting și Jan Akkerman.
RăspundețiȘtergereConcertul va avea loc luni, 22 iunie, la ora 18.00, în Capela Mare a Universităţii Emanuel din Oradea, ora 18.00, (vis-a-vis de Selgros).
Va concerta Caius Hera, lutenist timişorean, unul dintre puţinii lutenişti români, care s-a perfecţionat la Schola Cantorum Basiliensis. Caius Hera cîntă la lăută barocă, vihuela, lăută renascentistă, viola da gamba. Instrumentele pe care cîntă sînt construite de Gyorgy Lorinczi, unul dintre puținii luthieri care construiește lăute.
Intrarea este liberă!
Vă aşteptăm cu drag!
Dacă acest mesaj este considerat invaziv, nedorit, spamant, vă cerem scuze!
http://mariuscruceru.ro/2009/06/15/de-pus-in-agenda-concert-caius-hera-la-oradea/