marți, 24 martie 2009

... o, mores!...








Mircea Cartarescu - Falimentul nostru moral

"In timpul studentiei am incremenit de uimire cand l-am vazut pe un coleg - care-avea sa devina peste ani un distins si respectat intelectual - iesind dintr-o librarie cu nu mai putin de cinci carti ascunse sub camasa.
"De ce naiba ai facut asta ?", l-am intrebat cu oroare, nevenindu-mi sa-mi cred ochilor. "Mai da-i in ma-sa", mi-a raspuns zambind smechereste, "decat sa le cumpere vreun tampit, mai bine le sutesc eu...". Dupa multi ani, in strainatate, am vazut iarasi, cu ochii mei, una dintre cele mai cunoscute personalitati ale literaturii romane de azi furand, pur si simplu, un obiect vestimentar dintr-un magazin.

Am vazut si alte persoane publice umplandu-si, in fiecare dimineata,
geanta cu kilograme de sandviciuri si prajituri de la micul dejun al hotelurilor unde erau cazate, ca sa le ajunga pentru toata ziua. "Mai da-i in ma-sa de occidentali, ca au de unde sa plateasca", imi sopteau vazand ca ma uit la ei.

Nu-i vorba aici de scriitori sau de oameni de cultura. Ce vreau sa
spun e ca genul de infirmitate morala care-ti permite sa FURI (si mai departe sa INSELI, sa violezi, sa ucizi) nu cunoaste la noi frontiere
de statut social sau de cultura, asa cum nu tine de ETNIE, de sex, de confesiune religioasa sau de orice alte distinctii intre oameni..

Tine, de fapt, de o LIPSA endemica de civilizatie, care la randul ei arata paragina intregului nostru sistem educativ. O educatie dezastruoasa, o lipsa de principii morale si de VALORI pe care sa le transmitem mai departe fiicelor si fiilor nostri ne-a transformat in ochii lumii intr-un popor de barbari, de hoti si de ucigasi, asa cum
noi insine, exasperati de monstruozitatile pe care romanii le comit zilnic in lume si acasa, am ajuns sa ne consideram.

Familia romaneasca a dat faliment ca instanta formatoare: copiii sunt tot mai lasati de izbeliste, la jocuri video, la televizor si pe strada. Scoala romaneasca isi propune, pare-se, sa te scoata un soi de Leonardo da Vinci, DOCTOR in toate stiintele si artele, dar nu sa faca din tine un om intreg. La sfarsitul ei poti sti, eventual, diferenta dintre un atribut si un complement, dar nu si diferenta dintre bine si rau.

Masa romanilor cinstiti e umilita zilnic de noile dovezi de barbarie pe care ziarele straine ni le vara sub nas: noi furturi, noi violuri, noi crime, noi inselaciuni. Cutare boxeri din lotul olimpic au furat caciuli si manusi in America , cutare bestie a violat la Roma o femeie care ulterior a murit. Cutare politist si-a omorat nevasta. Aflam despre trafic de carne vie si de droguri, de fraude pe internet, de ce cu mintea nu gandesti, si peste tot vinovatii se dovedesc a fi fost romani.
E un nou val de ticalosie si murdarie dupa cel de dupa Revolutie, cand Germania si alte tari vestice au fost ingrozite de bandele de hoti si spargatori romani. Sa nu ne inselam singuri spunandu-ne: lasa, ca si la ei sunt si crime, si furturi, si mafie, si coruptie. Adevarul e ca infractionalitatea romaneasca (si, in consecinta, imaginea oribila a noastra in lume) cunoaste un nou varf lunile acestea, tocmai cand lucrurile pareau ca se indreapta spre bine.

De doi-trei ani incoace sperasem si eu ca mizeria morala pe care-o pompam spre Occident e pe cale de dizolvare. Dupa hoardele puse pe rautati din anii `90 au urmat valuri de emigranti cinstiti, oameni simpli si muncitori, pentru care am o mare stima si o la fel de mare compasiune. Nu ma mai asteptam la recrudescenta criminalitatii din partea noastra si la raspunsul sovin din partea lor. SOVINISMUL exista oriunde se-ntalnesc doua culturi, e o realitate trista a vietii omenesti.
Este partea de vina a localnicilor in confruntarea cu "veneticii", e treaba lor si pacatul lor.

Ce ma intristeaza pe mine la culme e ca redresarea noastra pare sa fi fost o iluzie, ca nu ne potolim, ca raul pare sa fie endemic in noi.
Ca dovedim mai departe ca structura noastra morala e sovaitoare, permisiva, pentru ca educatia de-acasa si din invatamant nu si-au facut datoria de a ne transforma in persoane MORALE. De sus pana jos, intre academicieni, ca si intre oamenii simpli, intalnesti insi care parca n-au avut parinti sa le explice diferenta dintre bine si rau,
care parca n-au mers la scoala, pentru care nu exista adevar si dreptate, care judeca lucrurile in functie doar de interesele lor de moment. Constiinta acestor barbari ce traiesc printre noi, oameni politici, artisti, muncitori, tarani sau prostituate, nu conteaza, le permite sa comita orice oroare, numai sa le fie lor bine. Lor nu pare sa le fi spus nimeni cuvintele pe care mama mi le repeta aproape zilnic in copilarie:
"Cel mai RUSINOS lucru de pe pamant e sa iei chiar si un capat de ata care nu e-al tau".
Sa nu ne PACALIM pe noi insine. Problema imaginii noastre in lume nu sunt nici tiganii, nici cativa scelerati care fura, ucid si violeaza, nici sovinismul italienilor sau al englezilor. E FALIMENTUL nostru moral, e lipsa cinstei si a corectitudinii din obisnuintele noastre de fiecare zi. Decaderea noastra ca popor, vizibila in sfera politica in interior si-n imaginea noastra mai rea ca oricand in afara, este produsul absentei franelor morale la un numar coplesitor de romani, victime ale unei lipse cronice de educatie."

later edit (o addenda târzie...): mă gândeam că, pe aceeaşi temă, ar merge citit şi articolul Mizerabilismul omului modern, scris de George Petrovai (îl găsiţi la pag. 4)... cu ocazia asta, mai fac şi eu un pic de reclamă revistei Zodii în Cumpănă, numărul de iarnă din 2008 la care am ajutat şi eu puţin textele cu câte o fotografie... :D

7 comentarii:

  1. nu stiu dc e vorba neaparat de educatie, dan, cat mai degraba de socializare..noi intelegem, evident, in mod gresit, integrarea intr-o comunitate prin efectul de turma..dc cel de langa mine scuipa sau fura, o fac, la randu-mi..doar n-oi fi prost sau considerat vreun inadaptat?:P..nu suntem obisnuiti sa aducem, sa contribuim la lumea in care traim,ci sa o pasam de la unul la altul,din generatie in generatie..recunosc si eu ,deseori, ma regasesc in bucla asta idioata,de a-mi dori un viitor pentru copil ,pe o anume directie..nu suntem obisnuiti sa ne individualizam..cred ca fiecare are in el doza de bunul simt, o probitate morala,dar din teama ca aceasta sa nu fie considerata naivitate, ne raliem unui comportament general acceptat..e un fel de cerc vicios..

    RăspundețiȘtergere
  2. eu consider că e vorba (şi) de educaţie; bunul-simţ poate fi o chestiune nativă, dar nu picată din cer, ci venind tot pe filiera unui tip de educaţie... instituţionalizată sau nu; a se vedea bunul-simţ al omului simplu de la ţară şi lipsa bunului-simţ la unii indivizi hiper-şcoliţi...
    poate fi şi o chestiune de atitudine, de contra-atitudine, aş putea spune, cum zici tu... de ce să fac aşa şi apoi să mă considere alţii nu ştiu cum... dar asta e o atitudine foarte dăunătoare, deoarece consider că numai cei sub-mediocri şi cu standarde joase îi consideră inadaptaţi pe aceia care nu fură, nu scuipă pe jos sau aruncă gunoaie peste tot...
    teama de a nu fi catalogat naiv sau inadaptat şi astfel a recurge la comportamentele (proaste) de turmă, nu cred că o are omul cu o bază sănătoasă, cu un bun-simţ şi cu o atitudine corectă...
    aici, în Românica, îmi permit să arunc ceva pe jos că ştiu că nu se întâmplă nimic, dar în străinătate nu prea... mă mai gândesc dacă cei 15 Euro de amendă îmi stau bine în buzunar sau nu... la un moment dat şi aspectele astea punitive îşi au eficienţa lor la educarea şi civilizarea unora...
    acuma mă duc să arunc... o privire lungă pe geam... aici ninge ca în poveşti :)

    RăspundețiȘtergere
  3. raman la parerea ca totul e foarte simplu si pleaca de la educatie. dupa care vine si adaptarea in spectrul social, personalitatea.
    cu educatie implicit respect poti face diferenta intre ce e bun si rau, iti vei da seama inainte sau dupa ce ai scuipat ca nu asta e modalitatea, in educatie consta diferenta.
    teama ii conduce doar pe cei slabi si ii schimba pe cei si mai slabi, chiar daca ei exista nu putem generaliza.

    cele bune :)

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte fain ai bichisit cu scrisul dane in articolul asta

    de la martoooorii lui dan citireeee!!

    RăspundețiȘtergere
  5. In primul rand problema pleaca de la educatie(cei 7 ani de acasa mai exact) daca la "tine" in casa se face ceva, in mod sigur probabilitatea ca "tu" sa faci diferenta e foarte mica.
    Cum esti crescut asa ramai.
    pacat ca prin occident suntem vazuti foarte prost in ultima vreme mai ales din cauza unor paria, care atunci cand vor drepturi se numesc cumva, iar cand fac o prostie se numesc romani.
    in speranta ca in viitor se vor indrepta unele lucruri, numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. no,atunci ,nu am inteles eu bine..se vorbea despre oameni cu educatie, provenind din familii in care in mod sigur nu au vazut asemenea exemple..si inca o chestie: in genere, nu cred ca exista vreun parinte care sa-i arate constient, odraslei sale, apucaturi negative, pentru ca se gandeste la evolutie, la perpetuarea speciei sale pe o treapta superioara..sunt de acord, dan ca masurile punitive sunt singurele care au efect,dar iar e vorba de un comportament social, nu de educatie..pedepsele nu educa..poate privesc eu educatia stricto sensum, ca pe niste indrumari,trecute prin filtrul personal..fara acesta din urma, is doar obiceiuri obtinute prin dresaj.apropo de mai ,animalule!:P

    RăspundețiȘtergere
  7. am vazut crescand nuferi in cele mai "neprietenoase" locuri si buruieni inaltandu-se din locuri de unde as fi crezut ca doar flori alese pot rasari... copiii invata [si] atunci cand adultii din jurul lor esueaza in a-i educa...

    RăspundețiȘtergere