vineri, 20 martie 2009

Aici, timpul a stat în loc...









... este vorba despre Catedrala armeano-catolică "Sfânta Treime" din Gherla (1804), una din cele două biserici armene care au mai rămas în Gherla, restul de şapte, nemaiexistând la ora actuală... Catedrala adăposteşte un tablou al celebrului pictor flamand Peter Paul Rubens, tablou intitulat Coborârea lui Iisus de pe Cruce; în România, mai există doar încă două tablouri ale celebrului pictor, aflate în colecţiile unor muzee.
La jumătatea secolului al XVIII-lea, armenii din Gherla, uniţi cu Roma, şi-au construit această biserică în centrul oraşului. Construcţia bisericii a fost finalizată în 1804. Atunci, bătrânii oraşului au hotărât să caute o pictură frumoasă pentru a o aşeza în spatele altarului. Armenii, pe atunci foarte bogaţi, împrumutau adesea bani împăratului austriac. În timpul unui astfel de împrumut, ca semn de mulţumire şi aflând că erau în căutarea unui tablou, împăratul Francisc I i-a invitat să-şi aleagă un tablou din galeriile imperiale de la Viena. Armenii au ales „Coborârea lui Isus de pe Cruce” de Peter Paul Rubens.
Adusă la Gherla, pictura lui Rubens s-a dovedit a fi prea mică pentru a fi expusă în spatele altarului mare din biserică. Armenii au hotărât atunci să construiască o capelă laterală, special pentru acest tablou, pe care au numit-o „Capela Învierii”, unde au expus tabloul. În 1944, pictura a fost luată de trupele maghiare şi depozitată într-o mănăstire din Ungaria. În urma tratatului dintre România şi Ungaria, în anul 1952 tabloul a revenit în ţară, însă nu la proprietari, ci la Muzeul din Gherla. În final, tabloul a ajuns pentru restaurare la Muzeul de Artă din Cluj, unde a fost „uitat” şi redescoperit abia după 1990, într-un depozit al muzeului.
La 22 decembrie 1999, într-o maşină specială şi cu escortă militară, tabloul a fost transportat de la Cluj la Gherla. Deşi valorează milioane de dolari, tabloul poate fi văzut gratuit de cei care trec prin Gherla şi care vizitează Catedrala Armeano-Catolică.

[sursa: Wikipedia]


Un comentariu: