vineri, 11 februarie 2011

Veste Coburg


De cum ajunge la Coburg, călătorului i se înfăţişează semeţ, de pe dealul din apropiere, cetatea cunoscută sub numele de Veste Coburg. Fiind una din cele mai mari cetăţi germane şi mai bine conservate, Veste a fost construită începând cu anul 1225, pe locul unei capele din secolul al XI-lea. Această construcţie măreaţă domină oraşul Coburg, aflat la poalele dealului.
În timpul Dietei de la Augsburg (1530), la care lua parte şi Ducele de Saxonia, cetatea l-a găzduit timp de 6 luni pe Martin Luther. Acestuia i s-a interzis de către Ducele de Saxonia participarea la Dietă, de frică să nu fie întemniţat şi ars pe rug, ca eretic. Cu toate acestea, Luther, în tot acest timp şi-a continuat acolo munca de traducere a Bibliei în limba germană.
În zilele noastre, Veste Coburg găzduieşte 3 muzee. Unul este Palatul Ducal (Fürstenbau) cu multele sale camere (cea mai notabilă fiind Camera de Vânătoare (Jagdzimmer) ce datează din 1632 şi este bogat împodobită cu stucaturi şi cu un arsenal considerabil), aparţinând Ducelui de Coburg, printre care se află şi camera în care a locuit temporar Martin Luther. Al doilea muzeu găzduit este Armureria (Rüstkammer) care conţine cea mai importantă colecţie de arme şi armuri medievale din toată Germania, numărând peste 10500 de obiecte. Al treilea edificiu muzeal este reprezentat de Colecţiile de Artă (Kunstsammlungen), având expuse peste 300 000 de gravuri de clasă mondială (Kupferstich-Kabinett), 20 000 de piese numismatice (Münzkabinett), un fond bibliografic de 7 000 documente (Briefe & Urkunden) şi o colecţie de sticlărie care numără 3 500 de piese (Gläser-Sammlung).

Eu am ajuns la Veste Coburg într-o după-amiază friguroasă, umedă şi înceţoşată de ianuarie, nu tocmai optimă pentru fotografiat, dar dacă tot eram acolo, ar fi fost păcat să nu declanşez deloc...

Începutul asediului... Veste Coburg






Bastionul "Bunter Löwe"



fostul pod basculant şi poarta barocă



curtea interioară, cu clădirea Colecţiilor de Artă



panoramă a curţii interioare
(click pentru vizualizare)
Palatul Ducal şi Capela "Luther"



o privire, dintr-un turn de observare, peste meterezele cetăţii



detaliu din peretele Capelei "Luther"



"Patrona Bavariae"



accesul pe sub poarta principală



Data viitoare sper să am parte de o vreme mai prietenoasă fotografiatului... Cu toate acestea, a fost foarte fain, deoarece, în afară de câţiva localnici care făceau jogging, plimbau căţei sau se dădeau cu biţele pe acolo, nu am fost călcat în picioare de hoardele de turişti şi am putut fotografia în linişte... Ăsta e avantajul vizitelor la obiectivele turistice, în extra-sezon.

3 comentarii: