miercuri, 1 aprilie 2009

Dark Chili Evening







sau aşa dacă vreţi... că tot aminteşte de reclama la o altă ciocolată...






Ei bine, eu nu m-am visat mâncând ciocolată... eu m-am trezit (de)gustând delicatesele astea condimentate... Da, mi-am făcut damblaua, mi-am ostoit pohtele ce-am pohtit ca un gravid şi am cumpărat azi ciocolată amară cu chili... mai bine spus Heidi Dark Chili (cioco amăruie cu ardei iute şi sare de mare) şi Lindt Excellence Chili (asta fără sare :D)
Şi dacă vi se pare oarecum ciudată combinaţia şi dacă tot e vorba de ciocolată, deunăzi citeam aici despre vin şi ciocolată...
Dar să rămânem la ardeii noştri iuţi... La o primă şi virginală degustare, instinctul te îndeamnă să nu muşti mult din dulceaţa asta diabolică... pară deja te şi duce gândul la circuitul ciocolatei prin corp şi mai ales că o s-o simţi da capo al fine...
Şi asta şi faci... iei o bucăţică mică de ciocolată care ţi se lichefiază instantaneu printre papilele gustative al căror orizont de aşteptare este dat cu totul peste cap...
Brusc, intri la dileme... "ce ardei iute, dom'le... asta e ciocolată simplă toată ziua..." dar aşa te mint vârful limbii şi papilele de pe acolo, în scurta lor viaţă de 10 zile... da, atâta trăieşte o papilă gustativă...
După ce mai prinzi curaj, un pătrăţel ciocolatiu dispare pe nesimţite în gură, cu obligatoriul lins de degete...
Da... parcă ziceam ceva de ardei iute... şi dintr-o dată se face foarte cald în gură... e o senzaţie plăcută, nu dezagreabilă, cum aţi putea crede... iuţeala e la limita deliciului...
Revenind la cele două feluri de ciocolată degustate, după un vot iute, am dat punctaj câştigător ciocolatei... Heidi! Gust bun de ciocolată amăruie 50%(chiar dacă, în varianta nudă, prefer ciocolata amăruie 80%), cristalele de sare de mare care potenţează perfect gustul de ciocolată şi de chili... şi ov corz aroma de ardei iute numai bună de o picanterie dulce...
În ceea ce priveşte Lindt, lucrurile, deşi stau cam la fel de picant, ciocolata parcă are un gust prea dulceag... ardeiul iute se simte bine pe gât în jos, dar parcă... vorba aia... lipseşte (la propriu) sarea (poate chiar şi piperul...:D)
Da, dacă nu ştiţi, iezistă şi ciocolată cu piper... roşu, ca să fiu precis(ă), precum marmota...
Aşa mi-am înnebunit eu papilele gustative şi bolta neînstelată a cerului gurii...





discleimăr
: Ignoraţi ceea ce urmează să scriu în continuare... pentru cei care cred că rezistă la senzaţii şi mai şi... le propun - doar să citească - despre... ciocolata cu brânză şi... Penicillinium :D


10 comentarii:

  1. eu astept ciocolata cu moldamin, asta pentru a fi scutit de dureri pe viitor :D

    RăspundețiȘtergere
  2. mamaaaa,dane.iadul te-asteapta pentru asta...lol..aseara ascultam ciocolata de ada milea..si rezistasem eroic..acum vii cu asta..

    RăspundețiȘtergere
  3. deci, să o luăm în ordine... o tablă de ciocolată cu moldamin la domnu' Papuashu de la salonul cehovian nr. 6...
    Ema, drgaghe... ce se spune eu acuma... drumul spre iad e pavat cu intenţii bune... eu nu doream prin acest articol decât să trezesc la viaţă papilele gustative amorţite...
    aşa că, hai la muncă, mergeţi, căutaţi ciocolata picantă şi să văd feed-back pozitiv de la voi :))

    RăspundețiȘtergere
  4. asta cu iute ii stim originile(nici in ciocolata nu s-au rabdat sa nu arunce niste paprika). Oare ciocolata cu cimbru, sau marar este? :)) ar fi o treaba si eventual cu umplutura de branza de burduf :))

    RăspundețiȘtergere
  5. domnu draghe de la Colojvar :)) ce ne făceam dacă şi ambalajul era verde... :D
    dădeam vina tot pe... belgieni?

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu mi-s alergica la peniciline, vrei sa ma omor asa de tanara? :D
    Am incercat mai demult ciocolata cu chilli, nu de alta dar sunt innebunita dupa mancarea picanta. Am rezistat eroic la doar 2 bucatele de ciocolata dupa care a trebuit sa sting focul cu un pahar mare cu apa :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Lili, ce pot să îţi spun e că aromele nu sunt sălbatic de picante, aşa cum s-ar aştepta toată lumea... nu e ca şi cum ai mânca ardei iuţi din borcan... aici se împletesc într-o dulce şi mult mai subtilă picanterie dulceaţa amăruie a ciocolatei, potenţată de notele sărate ale cristalelor de sare marină şi imperceptibilul ardei iute...

    RăspundețiȘtergere
  8. :) cu scuzele de rigoare. am gasit poza pur si simplu la google images fara sa ma mai uit de unde si ce si cum. acum.. intrebarea este: mi se permite? ;;) o sa precizez si ca nu am niciun drept de autor (desi cautam doar o imagine reprezentativa iar fotografia e foarte reusita) :D scuze

    RăspundețiȘtergere
  9. hehe sigur ca da! :) si multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Interesant modul de prezentare, m-ai facut curios sa le incerc a doua oara..prima data cand am avut ocazia am gustat un patratel mic si nu mi-a placut..n-am fost suficient de 'curajos' se pare :)

    RăspundețiȘtergere