vineri, 24 aprilie 2009

Contribuţii româneşti la "World Digital Library" (3) - Album de călătorie (şi) prin România


Această lucrare apărută între 1840-1842, în 4 volume- Album du Voyage dans la Russie méridionale et la Crimée, par la Hongrie, La Valachie et la Moldavie - este materializarea documentară a expediţiei întreprinse în 1837 de industriaşul şi filantropul rus Anatolii Demidov, prin sud-estul Europei şi părţile sudice ale Imperiului Rus. Acesta a fost însoţit de mai mulţi oameni de ştiinţă, tehnicieni sau artişti francezi.
Pe parcursul călătoriei, a fost adunată o importantă şi valoroasă colecţie de date geografice, istorice, culturale, demografice şi economice ale acestor zone străbătute care erau aproape necunoscute restului lumii.
Cele 4 volume conţin o serie de 64 litografii şi multe alte ilustraţii şi schiţe care vin să îmbogăţească datele culese în timpul acestei călătorii.
Cartea este dedicată Ţarului Nicolae I, deşi acesta a fost foarte deranjat de faptul că nici un rus nu a participat la această expediţie prin teritoriile actuale ale Ungariei, României (partea de la Dunăre, Muntenia şi Moldova), Republicii Moldova şi Ucrainei.
În ciuda caracterului său ştiinţific, lucrarea a avut un mare succes şi a fost retipărită în franceză şi tradusă în engleză şi italiană.

În ceea ce priveşte partea călătoriei prin spaţiul românesc, referirile se găsesc în volumul I, Bucureşti - Valahia (pag. 150-233)



şi Iaşi - Moldova - Basarabia (pag. 234-315).


Acolo veţi găsi o mulţime de date interesante, de la starea (dezastruoasă) a drumurilor (deh... avem vechime), la problemele create de câinii vagabonzi, (aşa-i că vă sună cunoscut şi azi?) de la bugetele diferitelor instituţii la recensământuri de oameni şi animale, de la starea şi atmosfera oraşelor mai răsărite (precum Bucureştiul, Iaşiul) la pitorescul prăfuit sau înglodat (în funcţie de anotimp) al aşezărilor rurale...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu